Čiščenje usnjene sedežne garniture iz usnja Natural (naravno usnje)

Natuzzijevo usnje Natural je strojeno na način, ki ohranja izvorne lastnosti kože. Prisotnost izvirnih znakov življenja, ozdravljene brazgotine, razlike v vzorcu površine, gube, razlike v barvnih tonih in drugi znaki narave in njenega vpliva so samo dokaz izvirnosti in vrednosti usnja, zato so ta usnja namenjena samo pravim ljubiteljem in poznavalcem. Tako kakor redka vina tudi usnje s časom pridobi na svoji vrednosti. Zato je pomembno, da si za vzdrževanje in čiščenje usnjene sedežne garniture vzamete čas, da bo vaša sedežna čim dlje lepa kot prvi dan.


Kako naj poteka vzdrževanje in čiščenje usnjene sedežne garniture iz usnja Natural

Naravna usnja niso kemično zaščitena, zato so zelo vpojna in zelo občutljiva na vse tekočine, maščobe in ostale snovi. Čiščenje usnjene sedežne garniture s tovrstnimi madeži je zato zelo težko, včasih celo nemogoče. Nekatera usnja sčasoma dobijo patino, kljub normalni uporabi. Neredko lahko s čiščenjem povzročite še večji madež.

 • Usnje je treba vzdrževati najmanj 1-krat do 2-krat mesečno, po potrebi pogosteje. Površine obrišite s popolnoma suho, čisto in mehko krpo.
 • V primeru suhih madežev previdno skrtačite površino sedežne garniture z zelo mehko ščetko ali nežno počistite z vakuumskim sesalcem.
 • V primeru madežev od soka, kave, čaja, mleka ali marmelade najprej odstranite odvečno tekočino s čisto mehko krpo ali s papirnato brisačo. Nato s čisto krpo, namočeno v mlačno raztopino vode in nevtralne milnice, nežno očistite madež v smeri od zunanjega roba proti notranjosti madeža. Usnja ob tem ne smete prepojiti, površino pa je potrebno takoj obrisati s suho krpo.

Usnja ne sušite na soncu ali s sušilcem za lase.

 • V primeru mastnih madežev (olje, kečap, majoneza ali čokolada) naj bo čiščenje usnjene sedežne garniture zelo previdno. Najprej nežno odstranite odvečno mastno snov s papirnato brisačo ali z vpojnim papirjem. Ob tem ne pritiskajte močno, da se izognete vpijanju madeža v usnje in njegove pore. Nato s čisto krpo, namočeno v mlačno raztopino vode in nevtralne milnice, nežno očistite madež v smeri od zunanjega roba proti notranjosti madeža.
 • Površino je potrebno takoj obrisati s suho krpo.


Opozorilo

 • Izogibajte se postavitvi sedežne garniture poleg močnih grelcev, kot so radiatorji in drugo.
 • Če želite obdržati izvirno barvo usnja, se izogibajte sončni svetlobi.
 • Ne uporabljajte nepreverjenih čistil in sredstev za zaščito usnja.
 • Za čiščenje usnjene sedežne garniture velja, da je treva vsak madež očistiti, še preden se vpije. To pomeni, da jih je treba očistiti TAKOJ. Že po nekaj urah je možnost, da bo madež mogoče odstraniti, bistveno manjša!
 • V prostoru, kjer se nahaja izdelek, je potrebno zagotoviti ustrezno vlažnost, in sicer 40- do 60-odstotno, sicer se lahko usnje razsuši in popoka.
 • Če že imate zofo oz. sedežno garnituro, lahko pri nakupu novega kosa v enakem usnju pričakujete razliko v barvi in strukturi, saj bo novi kos narejen iz druge, unikatne kože.