Pogosta vprašanja in odgovori

Natuzzi svojih sedežnih ganiture in pohištva ne prodaja potrošnikom neposredno iz tovarne ali preko interneta. Natuzzijevi izdelki (sedežne garniture, fotelji, zofe in dodatki za dom) so dostopni samo pri pooblaščenih Natuzzijevih zastopnikih.

Usnje se prilagaja okolici. Prilagaja se sobni temperaturi ali vašemu telesu in ohranja stalno temperaturo sedežne garniture, ki najbolj odgovarja vaši koži.

 

Ne, ob običajni uporabi se usnje ne bo začelo luščiti. To se lahko zgodi le z vrhnjim slojem barve, vendar se to lahko popravi, podobno kot barva na steni. Bodite pozorni na luščenjei, saj se vrhnji sloj ne da popraviti v vseh primerih in včasih lahko pusti brazgotine na sedežni garnituri.

Znamenja kot so brazgotine, ugrizi žuželk, gube, žile, so naravne značilnosti pristnega usnja. Če ste kupili usnje iz Natuzzijeve družine Protecta, potem boste opazili manj takih znamenj. Usnje iz naše družine Natural kaže več naravnih znamenj, kot so ugrizi žuželk, brazgotin in različne barvne nianse. Te barvne variacije so lahko prisotne znotraj iste kože, ker zaščitni sloj, ki daje usnju skladen barvni videz, kakor je to značilno za družino Protecta, ni nanešen. Gre za znamenje pristnosti usnja in naj se ne bi obravnavale kot napaka. Pravzaprav bi se morala ta znamenja obravnavati kot znamenja resnične, visoke kakovosti usnja.

Usnje je pravzaprav stranski izdelek goveje industrije. Največji potrošnik usnja pa je industrija čevljev. Samo okoli deset odstotkov svetovne proizvodnje usnja se porabi za pohištvo.

Če ste zaskrbljeni, da vam bo hišni ljubljenček poškodoval usnjeno sedežno garnituro, je najbolje da se odločite za usnje, ki je najprimernejše za dom s hišnimi ljubljenčki. Svetujemo vam, da se odločite za usnje iz družine Protecta, ker se lahko poškodbe lažje odpravijo in tudi popravki bodo manj opazni zaradi posebnega dodatnega sloja barve.

Usnje je razvrščeno po kategorijah na podlagi izvora surove kože. Kože, ki prihajajo iz južne poloble imajo več naravnih značilnosti usnja. So manj prožne kot kože iz severne poloble. Splošno gledano je v višje razrede uvrščeno usnje iz severne poloble. Kože prihajajo k nam iz vseh dežel in se jih temu primerno razvršča glede na njihov izvor, nato pa so razvrščene tudi glede na prisotnost naravnih značilnosti. Ker so kože z manj naravnimi značilnostmi redkejše, so običajno dražje, zahtevajo pa tudi manj pridelave. Kože iz južne poloble so običajno razvrščene v kategorijo Protecta, vendar se katera izmed njih najdejo tudi v družini Natural usnja. Glede na izvor te kože izkazujejo več naravnih značilnosti in barvnih nihanj. To ni napaka.

Na ceno končnega izdelka vpliva značilnost usnja. Če je usnje iz višjega razreda, bo višja tudi cena končnega izdelka. Seveda pa na ceno vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so velikost, stil, vrsta podnožja in všiti detajli. Natuzzi daje velik pomen temu, da sedežna garnitura estetsko zadovolji kupca, gledano iz vseh zornih kotov. Torej, če se odločite postaviti divan ali sedežno garnituro v vašo sobo, boste opazili, da bodo nekateri oblikovalski detajli videti bolj izraziti.

usnje Natural = naravno ustrojeno usnje = več naravnih značilnosti / razlike v barvnih odtenkih
usnje Protecta = zaščiteno usnje= manj naravnih značilnosti / enotnejši videz

Ponujamo različne vzorce usnja, ki so na voljo v številnih barvnih različicah. Barvna paleta se nenehno spreminja, vsakič lahko izbirate med več kot 150 različnimi barvami. Nekatere vrste usnja so tanjše, druge debelejše, nekatere bolj gladke, druge pa bolj hrapave. Nekaterim vrstam usnja je dodana barva za doseganje večjega učinka. Možnih je več učinkov, cena pa je odvisna od končnega razreda usnja. Sicer pa razredi usnja ne predstavljajo vzorcev, ampak samo ceno. Torej, več različnih vzorcev usnja se lahko nahaja v istem cenovnem razredu.

"Split": Vsaka koža mora biti razklana na dva sloja, saj je predebela za uporabo v industriji oblazinjenega pohištva. Kožo vstavijo v stroj z dvema reziloma, kjer je razklana na dvoje. Spodnji sloj kože je znan kot "split" usnje. Ta sloj se lahko še dodatno zbrusi (popravljeno) in obogati z vtisnjenim vzorcem. Ta del kože uporabljajo pri nekaterih modelih za zadnja hrbtišča in stranice ter nekoliko zmanjšajo strošek izdelave celotne sedežne garniture. To je še vedno 100% usnje in ima enako obdelavo kot zgornji sloj kože.

"Površinska" zrnavost: površinska zrnavost spada v zgornji del sloja kože. Običajno se uporablja na delih, ki so bolj izpostavljeni uporabi, saj je površina odpornejša kot pa pri »split« usnju.

"Popolna" zrnavost: tukaj se ohranjajo vse značilnosti kože in ni nikakršnega popravka zrnavosti.

"Popravljena" zrnavost: usnje se površinsko zbrusi, da se zmanjšajo napake in naravne značilnosti. To je najbolj uporabljena tehnika pri popravljanju površine, kjer se vse naravne značilnosti popolnoma odstranijo in na katero se kasneje vtisne tekstura usnja. S tem se odstranijo še tiste zadnje gube in razne poškodbe.

"Odtisnjena" zrnavost: tukaj se uporabljajo valji, s katerimi vtisnejo vzorec usnja. S tem naredijo manjši naravni videz ali pa popolnoma nasprotno, videz "krokodilje" kože.

Razredi usnja: nič več kot cenovna točka. Glavni faktor razvrščanja po razredih je izvor surove kože.

"Pull-up": anilinsko obarvano usnje, ki je bilo voskano ali oljano. Takšna obdelava pomeni, da se usnje pri raztegovanju posvetli.

Ecoflex polnilo: zelo elastično polnilo, ki se uporablja pri vseh blazinah sedežnih garnitur Natuzzi. Uporabljamo več kot deset različno gostih vrst polnil, kar omogoča idealno, po meri narejeno udobje, dizajn in podporo.

Webbing vzmetenje: industrijsko patentiran močno elastičen material se uporablja za vzmetenje. Gre za 100 % prožen material, ki ga uporabljajo tudi v avtomobilski in letalski industriji in je nadomestil bolj tradicionalne kovinske vzmeti. Tako vzmetenje ima določene prednosti: stalno odpornost vzdolž celotnega ogrodja, je tiho, ne rjavi in ni bojazni, da bi vzmet poškodovala ali predrla prevleko skozi polnilo sedežne garniture.

Ogrodje se razlikuje od modela do modela. Uporabljamo kombinacijo masivnega lesa, npr. jelovine, smrekovine ali bukovine, vezanega lesa in iverke.

Nekatera ogrodja vsebujejo kovinske dele in ukrivljene dele lesa. Elastično vzmetenje je trpežno in 100% prožno. Tak sistem vzmetenja bo nadživel katerokoli drugo vzmeteno ogrodje. Stil ogrodja je takšen, da se lahko prilagaja vsem izvedbam izdelave in sami obliki modelov, od klasičnih oblik (klasične sedežne garniture), okrašenih s kovinskimi gumbi (brezčasne sedežne garniture), do modernih odprtih linij (moderne sedežne garniture).

Priporočamo čiščenje s ph nevtralnim milom, razredčenim z vodo. Čistite s suho, mehko belo krpo. Odsvetujemo pa uporabo močnejših čistil. Redno brisanje prahu in takojšnje čiščenje manjših madežev bi moralo zadostovati, da bo vaša sedežna garnitura ohranjala svoj prvotni videz dalj časa. Ne pozabite, da je usnje naraven material in da lahko spreminja svoj videz skozi čas.

Usnje sedežne garniture, izpostavljeno sončni svetlobi, lahko pobledi prej kot tisto, ki ni izpostavljeno. Sicer pa vse barve usnja po določenem času pobledijo. Usnje iz družine Protecta manj bledi kot Natural usnje. To je naravna lastnost sedežne garniture.

Usnje sedežne garniture je prožno in se razteguje glede na količino in način uporabe. Novi čevlji rabijo čas, da se zmehčajo in podobno je tudi s sedežno garnituro. To raztegovanje ni defekt, ampak normalna lastnost pravega in kakovostnega usnja. Usnjene sedežne garniture se naravno odzivajo na spremembe.