Polnilo

Značilnosti
Glede na obliko vsakega modela uporabljajo naši tapetniki tri različne polnitve sedežnih garnitur:
  • poliuretansko polnilo ECOFLEX,
  • plišasta poliestrska vlakna,
  • naravni gosji puh.

 

Poliuretansko polnilo ECOFLEX je ekološko polnilo, patentirano in izdelano ekskluzivno v Natuzzijevih delavnicah, ki ne vsebuje freonov in podobnih škodljivih snovi. Ecoflex se uporablja v različnih gostotah, kar vpliva na različno mehkost sedežnih blazin. V grobem ločujemo normalno (NF) in trdo gostoto (GF).

Dosedanje izkušnje kažejo, da se sčasoma vsako poliuretansko polnilo, tudi trdo, zmehča. Polnilo z normalno gostoto (NF) lahko postane za vas čez čas premehko, zato vam priporočamo, da izberete polnilo Ecoflex s trdo gostoto, ki bo po normalnem zmehčanju postalo ravno prav udobno in mehko. Trše polnilo še posebej priporočamo osebam, težjim od 85 kilogramov, sicer lahko pride do precejšnjih deformacij sedežne garniture.

Plišasta poliestrska vlakna so izjemno mehka in prožna. Uporabljajo se na najbolj izpostavljenih delih sedežne garniture, kot so opirala in hrbtne blazine, kjer je potrebno največje prilaganje telesu.

Naravni gosji puh je sterilen in se uporablja namesto poliestrskih vlaken, vendar samo pri določenih modelih, kjer je poudarjena še večja mehkoba. Gosje perje lahko uhaja iz blazin, tapeciranih v blago, posebej če je to redko tkano, zato priporočamo, da se pri modelih, polnjenih z gosjim perjem, odločite za usnjeno sedežno garnituro.

Uporaba in vzdrževanje
Ko boste prejeli vašo sedežno garnituro z blazinami, polnjenimi s poliestrskimi vlakni ali gosjim puhom, bo potrebno blazine najprej vrniti v njihovo normalno stanje. Do sprememb v njihovi obliki lahko pride zaradi obremenitev, ki jim je bila garnitura izpostavljena med dolgim transportom vse od tovarne do vašega doma. Sedežno garnituro vrnete v njeno izvorno obliko z nežnim rahljanjem blazin.

Rahljanje tako sedalnih kot naslonskih blazin (še posebej pri polnilih z gosjim perjem) priporočamo tudi pri redni uporabi. Vse blazine zrahljajte vsaj enkrat tedensko, da med vlakna spustite zrak, ki blazino ponovno napolni, kar daje blazini dalj časa lepo obliko.
Sedenja med dvema sedežema ne priporočamo.

Opozorilo
V obdobju prvih treh mesecev se bo poliuretansko polnilo Ecoflex zmehčalo in končno stabiliziralo.
Proces zmehčanja polnila je povsem normalen pojav, saj s prvim udobnim sedenjem in pritiskom na polnilo prelomimo mikro celice, ki vsebujejo poliuretan. To povzroči učinek mehčanja.
• Zaradi zgoraj omenjenih prilagajanj polnila se bo to odražalo tudi pri prevlekah. Predvsem pri usnju, ki je naravni material, se pričneta pojavljati raztegovanje in gubanje, ki sta posledica sedenja. Usnje se bo vedno raztegovalo, intenzivnost raztegovanja pa lahko določite z izborom trdote polnila v sedežnih blazinah in velikosti blazin. Bolj kot je polnilo mehko in večja kot je blazina, bolj se bo usnje raztegovalo in obratno. Na intenziteto mehčanja in raztegovanja prevlek močno vpliva tudi teža posameznika.
• Priporočamo redno rahljanje hrbtnih blazin, ki so polnjene s poliestrskimi vlakni, in blazin opiral za roke, ki so polnjena z gosjim perjem.
• Pri garniturah, sestavljenih iz različnih elementov, predvsem če so v elemente vključeni počivalniki, lahko prihaja do manjših odstopanj v višini hrbtov. Priporočamo, da vse sedeže na vaši sedežni garnituriuporabljate enako pogosto, sicer se bo vaš priljubljeni sedež lahko deformiral (raztegnjeno usnje, posedeno polnilo) opazno bolj od drugih.
Raztegovanje in gubanje usnja (manj tekstilne prevleke) je torej povsem običajen pojav, ki se bo vedno prilagajal vašemu načinu sedenja in uporabi sedežne garniture.