Čiščenje sedežne garniture iz tkanine

Čiščenje sedežne garniture iz tkanine je lahko zelo preprosto, a treba je upoštevati pravilni postopek ter pri tem paziti, da ne poškodujemo tkanine.


Čiščenje sedežne garniture iz tkanine je mogoče na dva načina: kot suho čiščenje ali mokro pranje. Suho čiščenje, ki poteka s pomočjo organskih sredstev, vključuje čiščenje, izpiranje in sušenje. Po sušenju je treba prevleko zlikati v skladu z navodili za likanje, napisanimi na etiketi. Kadar prevleka zahteva način suhega čiščenja, morate obiskati čistilnico, specializirano za suho čiščenje.


Mokro čiščenje sedežne garniture je proces, ki vključuje čiščenje, izpiranje in sušenje. Po pranju se mora prevleka zlikati v skladu z navodili za likanje, napisanimi na etiketi. Bodite pozorni na etiketo na sedežni garnituri, ki določa maksimalno temperaturo vode pri pranju.


Opozorilo: tkanin, za katere je predvideno izključno suho čiščenje, ne smete pod nobenim pogojem oprati v vodi. V nasprotnem primeru lahko pride do trajnih poškodb prevleke.


Čiščenje sedežne garniture iz tkanine glede na tip prevleke

Čiščenje prevlek kategorije A


Alkoholne pijače

Za čiščenje sedežne garniture iz tkanine z madežem alkoholne pijače je potrebno hitro ukrepanje. Z vpojnim papirjem ali z belo, navadno krpo najprej odstranite odvečno tekočino z madeža. Nato na madež z rahlim tapkanjem nanesite nevtralno, brezbarvno milnico. Madež na koncu odstranite s čisto belo krpo, namočeno v mešanici vode in 15-odstotnega alkohola. Takoj posušite s toplim zrakom iz sušilca za lase, v smeri od zunanjega roba proti notranjosti mokrega predela.


Sokovi, vino

Za čiščenje sedežne garniture iz tkanine, polite s sokom ali vinom, je treba najprej z vpojnim papirjem ali z belo, navadno krpo odstraniti odvečno tekočino z madeža. Nato na madež nanesite mešanico vode in vinskega kisa (v enakem razmerju). Na koncu madež sperite še s krpo, namočeno v milnico. Takoj posušite s toplim zrakom iz sušilca za lase, v smeri od zunanjega roba proti notranjosti mokrega predela.


Kava, čaj

Z vpojnim papirjem ali z belo, navadno krpo najprej odstranite odvečno tekočino z madeža. Če madež ostane, nanesite nevtralno, brezbarvno milnico. Če tovrstno čiščenje sedežne garniture ne prinese rezultatov, obrišite z (10-odstotno) raztopino amoniaka. Nato takoj posušite s toplim zrakom iz sušilca za lase, v smeri od zunanjega roba proti notranjosti mokrega predela.


Pivo

Z vpojnim papirjem ali z belo, navadno krpo najprej odstranite odvečno tekočino z madeža. Če madež ostane, ga namočite z mlačno vodo (maksimalno 40 °C) z dodatkom 3-odstotnega alkohola. Nato takoj posušite s toplim zrakom iz sušilca za lase, v smeri od zunanjega roba proti notranjosti mokrega predela in čiščenje sedežne garniture je končano.


Olje

Z vpojnim papirjem ali z belo, navadno krpo poskušajte odstraniti čim več mastnega madeža. Nato na madež z rahlim tapkanjem nanesite nevtralno, brezbarvno milnico. Če tovrstno čiščenje sedežne garniture nima učinka in madež ostane, ga poskušajte odstraniti še z belo krpo, namočeno v perkloroetilen. Nato takoj posušite s toplim zrakom iz sušilca za lase, v smeri od zunanjega roba proti notranjosti mokrega predela.Čiščenje prevlek kategorije B


V tej kategoriji so materiali, zaščiteni s teflonom, ki vlaknom omogoča molekularno zaščito. S tem so tkanine še bolj odporne na madeže, ki nastanejo zaradi maščobe in tekočin. Ta zaščita nima nikakršnega vpliva na barvo in vzdržljivost materiala in ne preprečuje dihanja materiala. Čiščenje sedežnih garnitur te kategorije je preprosto, aj se lahko prevleke pogosteje perejo. Pri pranju se natančno držite navodil, napisanih na etiketi.


Alkoholne pijače, sokovi, vino, kava, čaj, pivo

Z vpojnim papirjem ali z belo, navadno krpo najprej odstranite odvečno tekočino z madeža. Če madež ostane, ga obrišite s čisto bombažno krpo, namočeno v vodi. Nato osušite odvečno tekočino s čisto belo krpo ali papirnato brisačo in nežno posušite s sušilcem za lase.


Olje

Mastni madež odstranite s suhim odstranjevalcem madežev, ki se ga da dobiti v katerikoli veleblagovnici. Priporočamo, da čistilo pred nanosom na prevleko testirate na manj vidni površini. Čistilo najprej nanesite na čisto, belo krpo in nato nežno drgnite po madežu, v smeri od zunanjega roba proti notranjosti madeža. Ne drgnite po materialu. Popivnajte odvečno tekočino z belo krpo ali s papirnato brisačo in končajte čiščenje z blagim sušenjem s sušilcem za lase. Pustite, da se madež pred ponovno uporabo sedežne garniture posuši. V primeru trdovratnih madežev pokličite specializirani čistilni servis.


Čiščenje prevlek kategorije C


Alkoholne pijače, sokovi, vino, kava, čaj, pivo

Če želite ohraniti naravno lepoto teh materialov, vam priporočamo, da madežem ne dovolite, da se vpijejo v sam material. Če se vaše prevleke ne da odstraniti, je hitra intervencija nujna za odstranitev madeža. Čiščenje sedežne garniture začnite tako, da madež previdno pobrišite s suho krpo ali popivnajte s papirnato brisačo. Izogibajte se barvnih krp za čiščenje madežev. 


Madeži na vodni oz. oljnati osnovi se morajo odstraniti s posebej za to narejenimi odstranjevalci madežev. Pred uporabo kakršnega koli odstranjevalca madežev je priporočljivo testiranje na manj opaznem delu garniture. Za večje madeže vam priporočamo, da se pred čiščenjem posvetujete v kemični čistilnici oz. z za to strokovno usposobljenim tapetnikom.


Čiščenje prevlek kategorije D


V tej kategoriji so materiali nepropustno obdelani proti vodnim in oljnatim madežem z načinoma Scotchgard in Teflon, ki preprečujeta vpijanje. Večina madežev se lahko odstrani z vpojno krpo. Trdovratnejši madeži, ki se vpijejo v sam material, se lahko očistijo z odstranjevalcem madežev.


Druge pijače, sokovi, vino, kava, čaj, pivo

Za madeže na vodni osnovi vam za čiščenje sedežne garniture priporočamo kvalitetno tapetniško čistilo. Alternativno lahko uporabimo raztopino 2-odstotnega detergenta v prahu in splaknemo na delu, kjer se je pojavil madež. Čistilo nanašamo s čisto belo krpo, s katero nežno odstranimo madež. Da se izognemo razširitvi madeža, je priporočljivo čiščenje z zunanje smeri proti notranjosti.


Olje

Za oljnate madeže lahko previdno uporabite odstranjevalec madežev, ki je na voljo v specializiranih trgovinah. Pred uporabo odstranjevalca madežev je priporočljivo testiranje na manj opaznem delu sedežne garniture. Odstranjevalec nanesite na čisto neobarvano krpo in nežno odstranite madež. Da se izognete razširitvi madeža, ga čistite z zunanje smeri proti notranjosti. Pri večjih madežih vam priporočamo, da se za čiščenje sedežne garniture nasvet poiščete v kemični čistilnici oz. pri strokovno usposobljenem tapetniku.


Opozorilo


 • Izogibajte se postavitvi sedežne garniture poleg močnih grelcev, kot so radiatorji in drugo.
 • Če želite obdržati izvirno barvo usnja, se izogibajte sončni svetlobi.
 • Za odstranjevanje prahu uporabljajte mehko krtačo ali sesalec za prah s srednjo močjo sesanja. Pazite, da s sesalcem ne drgnete močno po tkanini.
 • Za vse madeže velja, da jih morate očistiti takoj, še preden se vpijejo v blago. Že po nekaj urah je možnost, da bo čiščenje sedežne garniture uspešno in bo madež mogoče odstraniti, bistveno manjša.
 • Če morate pri čiščenju uporabiti topila, potem čistila ne smete nanesti neposredno na madež, ampak ga prej nanesite na čisto krpo. Pred čiščenjem priporočamo, da čistilo preizkusite na manj vidnem delu garniture.
 • Madež čistite z nežnimi krožnimi gibi, v smeri od zunanjega roba proti notranjosti madeža.
 • Upoštevajte navodila za vzdrževanje in čiščenje sedežne garniture, ki se nahajajo na etiketi.
 • Odsvetujemo uporabo tekočih čistilnih sredstev za pomivanje posode, saj lahko ti pustijo sledi na vlaknih materiala.
 • Z nakitom ali drugim ostrim predmetom lahko hitro poškodujete (izvlečete nit) predvsem grobo tkano tkanino.
 • Tkanine so večinoma sestavljene iz naravnih materialov (bombaž, viskoza, lan), kar pomeni, da se mečkajo, gubajo, raztegujejo in tudi "muckajo.
 • Če je vaša sedežna garnitura polnjena z gosjim perjem, lahko pričakujete, da bo perje občasno uhajalo iz blazin.
 • Če že imate zofo oz. sedežno garnituro, lahko pri nakupu novega kosa v enaki prevleki pričakujete manjšo razliko v barvnih odtenkih.