Naslanjači z mehanizmom ročnega upravljanja

Mehanizem pri počivalnikih vam omogoča izbiro položaja hrbta in nog, s čimer določate položaj vašega sedenja.

Če ima vaš počivalnik vgrajen posebni mehanizem s t. i. drsno funkcijo, vam počivalnika pred uporabo ne bo potrebno odmikati od stene. Posebni mehanizem omogoča premik hrbtišča nazaj in istočasno premik sedišča naprej.
 
 
Uporaba
Pri vrtljivih naslanjačih imate na voljo tudi možnost guganja, kjer se naslanjač vrti okrog svoje vertikalne osi.

Naslanjači, ki se odpirajo s pritiskom na hrbtišče
Za sprožitev takšnega tipa mehanizma se z rokami samo naslonite na opirala (1) in se nagnite nazaj. Nagib hrbtnega dela lahko uravnavate s svojo težo, tako da s hrbtom potisnete naslonjalo nazaj (2). Mehanizem se zapre, ko se nagnete naprej (ko nežno potisnete sedež naprej) in obenem potisnete s petami nožni del v začetni položaj (v smeri zapiranja).
 
 
Naslanjači, ki se odpirajo z ročico za sprožitev mehanizma
Potegnete in takoj izpustite ročico za mehanizem, ki se nahaja na zunanji strani pod naslonjalom za roke (pri nekaterih modelih se ročica nahaja med sedežem in naslonjalom za roke), in nožni del se bo avtomatično sprožil (predhodno preverite, ali je trak za zavarovanje mehanizma prerezan; samo pri nekaterih modelih). Nagib hrbtnega dela uravnavate podobno, kot je opisano v zgornjem primeru (hrbtni del se bo vrnil v prvotni položaj, če se nagnete naprej). Zapiranje je enako kot v zgornjem primeru – s petami nežno potisnete nožni del v smeri zapiranja do te mere, da se zatakne. Če imate sedežno garnituro s počivalnim mehanizmom na sredinskem sedežu, se ročica za sprožitev mehanizma nahaja med dvema sedežnima blazinama.
 
 
Naslanjači, ki se odpirajo s pritiskom na nožni del
Odpiranje počivalnika je omogočeno s pritiskom pet na nožni del naslanjača. Pritisnite le toliko, da se aktivira zatič, ki zapira oz. odpira počivalnik za noge. Ko se nožni del odpre, s svojo težo uravnavate nagib hrbta. Zapiranje je enako kot pri prej naštetih mehanizmih – s petami nežno potisnite nožni del v smeri zapiranja do te mere, da se zatakne.

 
Naslanjači s funkcijo vrtenja oz. guganja
Da zavrtite počivalnik, ne potrebujete nobenih posebnih naprav. Pri tem si enostavno pomagate z nogo. Mehanizem za guganje sprostite s preprostim premikom ročice na spodnjem delu v levo stran ali tako da odprete nožni del mehanizma. Guganje zaustavite s premikom ročice v desno stran.
 
 
 
Naslanjači kot sestavni del sedežne garniture
Če ste izbrali sedežno garnituro z nagibalnikom, vas prosimo, da si preberete naslednja navodila. Pred uporabo prerežite trak, ki se nahaja spodaj na mehanizmu (samo pri nekaterih modelih).

Uporaba stranskega mehanizma
Za sprostitev se uporablja zunanja ročica (pri nekaterih modelih se ročica za sprožitev nahaja med sedalom in naslonjalom za roke). S sprožitvijo mehanizma se nožni del avtomatično dvigne in hrbet delno poleže. Nagib hrbtnega dela lahko uravnavate s svojo težo, tako da s hrbtom potisnete naslonjalo nazaj. Mehanizem se zapre, ko nežno potisnete sedež naprej in obenem potisnete s petami nožni del v smeri zapiranja.

Uporaba sredinskega mehanizma (samo pri nekaterih modelih)
Dvignite ročico, locirano med dvema sedežema. Nagib hrbtnega dela lahko uravnavate s svojo težo, tako da s hrbtom potisnete naslonjalo nazaj. Mehanizem se zapre, ko nežno potisnete sedež naprej in obenem potisnete s petami nožni del v smeri zapiranja.

Povsem do zidu (Zero Wall)
Vsak Natuzzijev mehanizem je narejen tako, da pri sami uporabi ni potrebno odmikati sedežne garniture preveč od samega zidu (največ 10 cm). Zaradi tega so opazne majhne višinske razlike tako med sedeži kot med hrbti garnitur.

Opozorilo
  • Pred uporabo prerežite trak, s katerim je zavarovan mehanizem. (slika desno)
  • Mehanizma ne čistite s topili; zadostuje že vlažna krpa.
  • Preprečite otrokom, da bi se igrali z mehanizmom.
  • Mehanizem uporabljajte le ob pravilnem sedenju v naslanjaču.
  • Če prične mehanizem škripati, na dele mehanizma nanesite sredstvo v obliki masti ali spreja, ki preprečuje škripanje.
  • Ne posedajte na sprednjem delu naslanjača, ker se ta nagne naprej, in poškodujejo se lahko tako tla kot naslanjač.
  • Ne skačite po naslanjaču, ker se mehanizem lahko skrivi in prične prekomerno škripati ter drsati ob lesni podstavek.
  • Deformacije mehanizma lahko povzroči tudi prekomerna obremenitev (telesna teža). Mehanizmi so testirani za osebe s telesno težo do največ 90 oz. 100 kg.